WELKOM
BONNENVERKOOP 2011
IN DEN BEGINNE
ATTRACTIE VLUCHTEN
UITSLAGEN
KAMPIOENSCHAPPEN
RINGENLIJST
HISTORIE
CC TENTOONSTELLING
40 JARIG JUBILEUM
DE DOKTER VERTELT
LINKS
LEDEN

DE POST DUIVEN BODE

TAFELKEURING

HET CLUBLOKAAL

INTERVIEW J.H TER MAAT

DE VERGADERHOEK

INTERVIEW J BLIKMAN

INTERVIEW H. DIJKMAN  HET KEUREN

BONNEN VERKOOP TBV HET NIEUW GEBOUW


TAFELKEURING

 


Beste sportvrienden

Zondagochtend 10 januari om 8.45 uur kwamen de eerste duivenmelkers bij elkaar in 't Schietkroontje voor de jaarlijkse Tafelkeuring van P.V. Roderlo.
Dit jaar werd de Tafelkeuring georganiseerd door Henk Heinneman, Andre Meulenveld en Jan Meulenveld.
Ook was de keurmeester dhr. Te Marvelde uit Haaksbergen, al vroeg uit de veren.
In totaal waren er 18 liefhebbers die zich hadden opgegeven om mee te dingen naar de  mooiste duif (of viertal). Jammer voor de T.T.C. dat van de 32 leden er zich maar 18 hadden opgegeven. Naast de tafelkeuring werd er dit jaar ook de jaarlijkse kampioensprijzen uitgereikt.
Hierbij werd voor het eerst geen feestavond aan verbonden i.v.m. het benodigde geld voor het bouwen van ons nieuw clublokaal.
Om kwart over negen begon de keurmeester met het keuren. Allereerst was de categorie "Oude Doffers" aan de beurt, daarna de "Oude Duivinnen". Nadat deze gekeurd waren werd er een pauze ingelast. In deze pauze werden er loten verkocht en ook kon men raden naar de leeftijd van 4 duiven plus dat ook nog eens gestemd kon worden welke duif de mooiste kop had. De hoofdprijs voor het raadspel was een zak voer van 25 kg.

Nadat de eerste kopjes koffie op waren, begon men aan het betere "Merk".

Na de pauze werd begonnen met het keuren van de categorie "Jonge Doffers" en tenslotte waren de "Jonge Duivinnen" aan de beurt.

Zoals altijd bij het keuren kwamen er enige punten van kritiek op de duiven naar voren, maar daar kan men natuurlijk wel van leren. Verder konden er vragen gesteld worden aan de keurmeester. Ook liet hij een aantal fouten zien bij de duiven, waarbij bij het keuren van de duiven sterk opgelet wordt (bijv. het ruien van de pennen).

Nadat het keuren was gebeurd werd door de commissie Dhr. Te Marvelde hartelijk bedankt voor zijn goede tekst en uitleg die hij deze ochtend had gegeven aan onze duiven liefhebbers. Om de einduitslag op papier te kunnen zetten van deze tafelkeuring werd er een tweede pauze ingelast. Men kon zodoende nog loten kopen en een allerlaatste gokje wagen bij het raadspel.

De uitslag van de keuring was als volgt:

Oude Doffers : 

1e H. Dijkman
2e J.H. ter Maat
3e Comb. Maatkamp

Oude Duivinnen : 

1e H. Dijkman
2e J. H. ter Maat
3e W. Meulenveld

Jonge Doffers : 

1e H. Dijkman
2e Mevr. Blikman
3e J. Meulenveld

Jonge Duivinnen : 

1e J. Ras
2e H. Dijkman
3e J. H. ter Maat

Iedere 1e prijswinnaar ontving een beker.
Voor de categorie "Mooiste Viertal" was er een zak voer beschikbaar.
De uitslag was spannend omdat 2 liefhebbers het zelfde aantal punten had behaald, namelijk 368 punt. Het prijspercentage moest de doorslag geven wie het mooiste viertal had.  H. Dijkman 3 eerste prijzen en een tweede prijs. J.H. ter Maat 2 tweede prijzen en een derde prijs.

Hier kwam naar voren dat Henk Dijkman de beste was en daarom de wisselbeker ontving.

Na de prijsuitreiking van de prijzen van de tafelkeuring, ging de commissie over tot het trekken van de prijzen van de verloting.
De commissie werd bij deze trekking geassisteerd door Manon te Molder. Nadat Manon de prijzen had getrokken, werd de hoofdprijs, een spoetnik, verloot.
Deze hoofdprijs werd gewonnen door.............Dhr. te Marvelde.

Bij het raadspel was de gelukkige Gerrit Pasman, hij won dit spel.
De uitslag was: 88-86-86-91. De mooiste kop had de duif in kooi nummer 2.

Nadat iedereen bedankt was voor deze spontane en gezellige ochtend, werden er nog enkele uurtjes nagekletst.

Graag willen wij de familie van Tuil hartelijk bedanken voor het beschikbaar stellen van de ruimte en ook willen wij de schenkers van de prijzen voor de voorloting hartelijk danken.

Namens de T.T.C. een goed en gezond vliegseizoen toegewenst.

Henk Heinneman
Jan Meulenveld
Andre Meulenveld

 

naar boven

 

HET CLUBLOKAAL

Voor 1993 zijn wij dus onder de pannen in het lokaal van de gemeente "De Schöppe".
De meeste leden hebben dit al gezien, want de voorjaars vergadering was al in dit gebouw.
Met de gemeente is overeen gekomen de Schöppe te huren voor 1993 met eventueel een optie voor nog een jaar.
De kosten hieraan verbonden, allen het betalen van de elektriciteit en het gas dat verbruikt wordt.
De optie voor nog een jaar kan alleen maar, als P.V. Roderlo begonnen is met het nieuwe gebouw aan de Ventersteeg.
Door klein aanpassingen in de "Schöppe" kunnen wij ons dit jaar uitstekend redden. Het is alleen jammer dat de gemeente dit gebouw wil afbreken, want het is voor ons een prachtig verenigings gebouw.

Met de gemeente is afgesproken, als wij het gebouw in takt laten de gemeente het afbreekt.
Als P.V. Roderlo een gedeelte gaat gebruiken, dan is de vereniging verplicht het gebouw af te breken en op te ruimen.
Nu wij meer ruimte in de Schöppe hebben zijn de dames ook welkom en de koffie staat klaar.

Van de bouwcommissie hebben wij inmiddels vernomen dat de eerste opzet van het nieuwe gebouw(10x15 mtr) financieel niet haalbaar is voor deze vereniging.

Henk Wisselink heeft een geheel nieuwe begroting gemaakt van een stenen gebouw van  7 x 12 mtr. Dit lijkt voor P.V. Roderlo wel haalbaar.
Binnenkort komen de bouw commissie en de financieel commissie bij elkaar om de knopen door te hakken.
Want dit jaar moeten wij absoluut starten met ons nieuwe lokaal aan de Ventersteeg.
Dat is zeker de inzet van alle leden geweest.

naar boven

 

 

INTERVIEW MET J.H. TER MAAT

"DE TE KLOPPEN LIEFHEBBER OP DE OVERNACHT"

Voor deze reportage zij wij gegaan naar een liefhebber die zonder grote aankopen in de
loop van de jaren een klasse hok met duiven heeft opgebouwd. Vanaf de jaren zestig heeft Han door sterke inteelt een hok met duiven verkregen, waar ook verschillende liefhebbers uit de omgeving heel veel succes mee oogsten. Zijn kweek- methode proberen wij nu voor jullie op papier te zetten (dat valt echter niet mee).

HET  BEGIN
Een oudere broer van Han bracht voor hem een kropper en een postduif mee. Dit was voor Han en zijn broer Lammert het begin van de duivensport.
Samen met Lammert vormde hij toen een combinatie. zo rond 1958 werd er een duivenhok gebouwd van 2,40 x 1,80 en er werd aangevangen met vliegers.
Han wist nog precies waar die duiven toen van waren o.a. Kluivers Eibergen, J Stap Doetinchem, Slootweg Rotterdam en Siemering Oldezaal. In 1959 is deze combinatie lid geworden van "Steeds Sneller" in Borculo.

Een mooie anekdote van deze tijd was:
Op de Fondvlucht van Neustadt werd in die tijd de vereniging een wisselbeker vervlogen, maar toen de combinatie in Borculo kwam, werd er al volop gefeest, omdat  Groot Landeweerd uit Geesteren dacht dat hij de Wisselbeker gewonnen had. Maar bij het los maken van de klokken bleek dat de beker naar Ruurlo ging.

In 1960 verhuisde zijn broer naar Ruurlo en ging alleen door. In die tijd werd er alleen vanaf nest gevlogen en zaten de oude en jonge duiven door elkaar heen.
Han merkt over de start verder nog op dat hij toen ook de beginners fout gemaakt heeft, d.w.z. met allerlei soorten duiven beginnen. Hiervan was de nakweek slecht, alleen het soort van Stap kweekte goed door, want in zijn huidige stamduiven zit nog wel iets van deze liefhebber.

In 1961 moest Han in militaire dienst. Zijn vale doffer verhuisde toen naar Lammert en daarna weer naar J. Berendsen. Deze doffer pakte voor Jan 3 maal de wisselbeker in Ruurlo vanaf de eerste fondvlucht. Tevens is in 1961 P.V. Roderlo opgericht.

HET ONTSTAAN VAN HAN'S BOERENDUIVEN
Bij Blom uit Ede heeft hij samen met zijn broer de Janssens-Delbar en Tournier gehaald.
De Lauwers zijn op zijn hok gekomen via G. v Tuil (de 40) en via Brinkerhof (de 096) en in 1969 aangevuld met G.J. Kuiper Neede. Deze duiven heeft Han gekocht uit het kweekhok van Kuiper en wel tijdens een  tentoonstelling in Borculo. Van deze koop heeft Han nooit spijt gehad, maar Kuipers wel, want naderhand bleek dat de prijs de helft was van wat Kuiper toen voor zijn jonge duiven vroeg. Het Aarden soort heeft hij van zijn broer gekregen. Met deze rassen heeft Han door veel inteelt zijn eigen stam opgebouwd.
In de latere jaren heeft hij een duivin terug gehaald van Joh. Florijn, maar dit is wel een kleindochter van zijn bekende "31".
Bij G. Nekkers heeft hij een jong uit de v. Wanroy doffer, die toen gepaard zat aan een  duivin van Han zijn oude zwarte, terug gehaald en in 1991 uit een Delbar met een duivin van zijn stamvader 453 (vader x dochter).
Han haalt het liefst duiven terug wat half zijn soort is en dat brengt hij dan weer terug in zijn stam. Op mijn vraag welke duiven de meeste invloed hebben gehad op zijn  hok, antwoordde hij dat de H 68-415 van Blom uit Ede was en de H70-453, die de kleinzoon van de 940 en de zoon van de 096 is. Op elke stamkaart kan men dan ook direct of indirect de 453 terug vinden.

HET KWEKEN
Het intelen is begonnen met de H680415. De 415 wordt gekoppeld aan de Kuiper duivin, waarvan een duivin van dit koppel weer terug gezet wordt naar de 415.
Dit was gelijk raak, want hier kwam zijn H72-579 (Bergerac duivin) uit en dit is een duivin die toch een stempel op Han zijn kolonie heeft gedrukt.
Han koppelt de Aarden doffer van zijn broer Lammert aan de Bergerac duivin, waarvan er nog een doffer in het kweekhok zit. Deze kweek methode heeft hij ook met de 453 X de Bergerac duivin toegepast.
Zijn beste kweekkoppel was zonder meer de 453 (Lauwers) X de H75-930 (Aarden X lijn 415).
Uit dit koppel kwamen o.a. de H80-31, de H80-67, de H80-30, de H79-68, de H83-095, de H 83-10 enz. Uit de H80-67 X H76-839 (halfbroer x halfzus) komt zijn 01 die o.a. de vader van zijn bekende 88 is.
Deze duiven zij toch echte toppers met diverse kopprijzen op de nationale en VNC uitslagen. Als Han duiven bijhaalt, wil hij het liefst duiven van zijn eigen soort hebben om deze weer te kruisen, zoals ik al eerder vermeld heb.
Han merkt verder nog op: "Intelen kan heel goed gaan,als dit maat gebeurt met echt goede duiven". Vooral met inteelt heb je wel degelijk afval, maar Han zegt meestal: "Met een beetje geduld komt het goede wel weer terug". Een mooi voorbeeld vind ik  persoonlijk zijn bekende "31". Deze wint diverse hoofdprijzen in het VNC. Zijn zoon, "de 21" won in 1992 een hoofdprijs, evenals een zoon van "de 21", die in 1992 ook een hoofdprijs won. Dit kan toch alleen maar voorkomen als je een geweldige stam met duiven hebt. Op mijn vraag waarom andere liefhebbers zoveel succes hebben met zijn duiven, antwoord hij: Omdat je een ingeteelde stam veel gemakkelijker kunt kruisen. Ik weet zeker dat hier al heel wat liefhebbers van hebben geprofiteerd.
Wat is soms de weg naar roem dichtbij. In de jaren tachtig was ik op een dag bij Han en hij vroeg toen aan mij welke doffer hij voor Bergerac bovenaan moest zetten, de 67 of  de 31. Na lang wikken en wegen werd het de 67. Onze keuze bleek fout wan had de 31 bovenaan gestaan, dan was Han dat jaar Marathon Noord kampioen geworden,


HET SPEL
In hoofdzaak speelt Han het klassieke weduwschap met doffers en af en toe wordt er op de Nationale vluchten weleens met een nestduivin gespeeld, maar in de toekomst wil hij wel meer met de nestduivinnen spelen op de overnachtfond.
Het koppelen gebeurt meestal midden januari. Als de jongen dan 16 a 18 dagen oud zijn gaan zij met de duivin naar het jonge duivenhok. Als er in het weduwnaars hok dan nog enkele jongen met duivinnen blijven zitten, tilt hij daar niet zo zwaar aan. Hij koppelt ze dan weer zodanig, dat de doffers begin mei op weduwschap zitten.
De weduwnaars gaan voor de overnacht fond 3 keer achter elkaar mee, als oefenvluchten voor de eerste Nationale vlucht (St. Vincent).
Han heeft echter het liefst dat de doffers zich op Etampes een keer laten zien.
Op mijn vraag wat hij het mooiste vindt, weduwschap of nestspel, antwoord hij dat het spel met weduwnaars gemakkelijker is dan nestduiven. Nestduiven kunnen net zo goed presteren als weduwnaars, maar met nestduivinnen spelen kost veel meer tijd en je moet ze toch ook goed motiveren.
Als voorbeeld  Han zijn nestduivin, de H88-287 die in 1991 de 4 de prijs won van St. Vincent in het V.N.C. en tevens een hoofdprijs. Hij motiveerde deze duiven als volgt: Op kleine jongen, werd de doffer erbij weggehaald en de duivin in haar broedbak extra gevoerd. De andere duiven werden in dit hok iets minder gevoerd, zodat deze duiven dus de neiging hadden om in het broedhok van deze duivin te vliegen. Het resultaat ken je, want dat heb ik hiervoor al beschreven.
Wat ik toch altijd geweldig vind van het hok van J.H. ter Maat is, dat als het echt moet gebeuren op de overnachtfond, hij er meestal weer bij zit.
Op mijn vraag wat hij dan allemaal met de weduwnaars uitspookt, veel tijd aan de doffers besteden en veel met de duiven spelen. Als je dan ook bij Han in zijn hok komt, blijven de duiven dan ook rustig op hun plaatsen zitten.

VOEDING
Han voert al jaren Teurling, vanaf de kweek tot aan de ruitijd kweekmengeling en in de ruitijd voert hij ruimengeling. Tijdens het vliegseizoen voert hij de hele week volle bak, maar ook niet weer overdreven. Conditie mengeling in het begin van de week vind hij dan ook maar niets. De weduwduivinnen krijgen gerst en voor het tonen kweekmengeling.
Verder staat er op zijn hok altijd grit en mineralen, maar geen roodsteen want hij ziet daar het nut niet van in. Groenvoer geeft hij ook nooit, alleen voor een vlucht af en toe vitaminen in het water, maar het afgelopen jaar heeft hij dit ook niet meer gedaan. 

HOKKEN
Voor de oude duiven heeft Han een hok van 5 mtr. lang en 2,5 breed en dit is verdeeld over drie afdelingen. De 1e afdeling voor 6 kweekkoppels, 2e afdeling voor 8 1 jarige weduwnaars en tenslotte de 3e afdeling voor +/- 12 oude weduwnaars.
Het jonge duivenhok is 1,4 mtr x 4 mtr met afgelopen jaar voor het eerst met een ren aan de voorkant en het raam in het hok los. Dit is Han prima bevallen.
Het weduwduivinnen hok is 2 mtr. x 1,2 mtr. en voor 1993 heeft hij dit zo gemaakt dat ze  niet meer op de vloer kunnen zitten. Dit alles om zoveel mogelijk het onderling paren tegen te gaan. Het liefst heeft Han een hok wat behoorlijk diep is, want dan blijft beter op temperatuur. Schoonmaken doet hij met vochtig weer vaak en hartje zomer maar zelden.

MEDISCHE BEGELEIDING
Een maal per jaar een geelkuur bij dagen broeden.
Paramixo 2 maal per jaar enten.
Nooit ontsmettings middel in het drinkwater, wel af en toe knoflook.
(Meer valt hier niet over te schrijven).

SLOT
Aan het eind van ons gesprek vroeg ik hem, geef eens advies aan een beginnend liefhebber.
# In het begin geen Fond spelen, (Dat kost meestal veren)
# Begin eerst te spelen op nest, want hier steek je als beginnend liefhebber verschrikkelijk veel van op (o.a. omgang met duiven)
# Niet van Jan en Alleman duiven halen.
# Eenmaal begonnen in het seizoen met een systeem, ga dan door en verander niet.

Zoals het uit deze reportage blijkt kan het ook op eenvoudige manier en toch elk jaar weer kop vliegen op de overnachtfond. En dit alles zonder spectaculaire aankopen.
Hopelijk hebben wij allemaal wat van deze reportage geleerd en dat wij daar allemaal in de toekomst onze vruchten van kunnen plukken.
Jenny en Han bedankt voor deze leuke avond en wij wensen jullie veel succes in de toekomst. En hopelijk winnen jullie nog eens een keer een 1e Nationaal want jullie zaten er al een paar keer dichtbij.

naar boven

 

 

UIT DE VERGADERHOEK

C.C. ACHTERHOEK

Notulen van de jaarvergadering van 17-02-1993

* Jaarverslag penningmeester
Daar er geen vragen of opmerkingen zijn, kan de vergadering zijn fiat geven aan het jaar verslag van de penningmeester. De kascommissie heeft de bescheiden nagekeken en goedgekeurd.

* Kampioenschappen
Na enige discussie is het zelfde kampioenschapstelsel als in 1992 aangenomen. Het duifkampioenschap is uitgebreid met 3 asduif kampioenen.

* Feestavond Roodeschool
Na de feestavond van 1992 zijn er op en aanmerkingen gemaakt over de prijsuitreiking en feestavond.
Het bestuur heeft als voorstel de feestavond te verplaatsen naar de middag en dit word door de vergadering akkoord bevonden. De feestmiddag wordt in 1993 in Groenlo gehouden.

* Bestuursverkiezing
De heren Saalmink en Derksen worden herkozen omdat er geen tegen kandidaten zijn.

* Africhtings vluchten
Daar er een brief van het N.P.O. is binnen gekomen, zal er midweeks moeten  worden afgericht. Er worden twee africhtings vluchten voor de jongen en een africhtingsvlucht voor de natour georganiseerd.
Dinsdagavond inkorven. De laatste vlucht is +/- 10 dagen voor de 1e wedvlucht.

* Rondvraag
Leusink Neede: Reims jonge duiven laten vervallen daar Orleans een week later is gepland. In 1993 kan dit niet meer veranderd worden, daar het vliegprogramma al is goedgekeurd. Goossens Lichtenvoorde: "Hoeveel \ worden de vrachtprijzen verhoogd" Dit zal vermoedelijk 10% zijn doordat er op de buitenlandse vluchten ook B.T.W. moet worden afgedragen.


KRING IV

Verslag jaarvergadering op 23-02-1992

* De vrachtprijzen worden met 10% verhoogd en worden door de kring 4 doorberekend. De prijs voor de poule formulieren is verhoogd van 16 naar 18 cent, de uitslag gaat in 1993 10 cent meer kosten. De meerprijs van de poule formulieren worden door de Kring IV gedragen.

* Met afdeling Oost Enschede zullen in 1993 twee concoursen worden  georganiseerd. Nadere gegevens zullen volgen per circulaire en tevens wordt er dan aangegeven hoe de mogelijkheid bestaat om niet deel te nemen aan deze concoursen. Bij de bestuursverkiezing worden de heren Th. van Melis en B. Miggelbrink bij acclamatie herbenoemd.

* Bij de kampioenschappen voor de Vitesse, Midfond, Fond, jonge duiven, natour en snelheid zullen onaan-,aan-, en duifkampioenschap het zelfde  blijven zoals in 1992, toen heette het ALgemeen Kampioenschap.

* De attractie concoursen worden goedgekeurd en zijn op 9-5 St. Ghisl Hornu (kring),
16-7 Diest (kring), 28-8 Diest ( C.C. Silvolde) en 19-9 Roodeschool (C.C. Achterhoek).

* Dhr. Boomers zegt dat de klokkencommissie binnen kring IV nagenoeg (alleen Aalten nog) klaar is. Klokken welke afgekeurd zijn zullen alsnog moeten worden aangeboden voor herkeuring. Via het Kringsecretariaat zijn de verenigingen in kennis gesteld welke klokken dit betreft.
Het is niet toegestaan deze klokken zonder herkeuring te gebruiken.

Dit waren de voornaamste punten uit de jaar vergadering van C.C. Achterhoek en Kring IV.

LEDEN VERGADERING 29-3-93

Belangrijkste punten.

Verslag kascontrole en penningmeester
De bescheiden zijn door de commissie goedgekeurd, Henk heeft een korte weergave gegeven van de bescheiden.

Bespreking gebouw
Er wordt door de bouwcommissie een offerte ingediend bij het bestuur. Dit is voor een gebouw van 12 meter lang en 7 meter breed. Het benodigde bedrag voor dit gebouw is dermate at er nog enkele acties ondernomen moeten worden om dit alles te realiseren. In de vergadering is het mandaat gegeven om met dit gebouw (offerte) aan het werk te gaan.
Houten gebouwen blijken toch nagenoeg net zo duur of duurder te zijn. De bouw-en financiële comm. komen binnen afzienbare tijd bij elkaar voor een volgende vergadering.

Diverse commissies

Kantine commissie : Jannie Blikman en Andre Meulenveld

Inkorf commissie : Harrie Brundel, Henk Dijkman, Gerrit Nekkers
Gerard Mulderije, Gerrit Pasman, Gertie Voskamp

Klokken commissie : Willie Meulenveld Lammert Blikman, Han ter Maat
Herbert ter Maat, Chris Heezen en Lammert ter Maat

Manden reinigen : Manden worden gereinigd door de inlaad ploeg. Door Jan Ras worden ze voorzien van nieuw karton.

Klokken lichten : Han, Andre, Henk W., Henk Heinneman, Herman, Chris, Arjan, Gerard, Gerrit N., Henk D., Lammert en Gertie

Concours bescheiden : Concoursbescheiden worden verzorg door Jan Ras en Gerrit Pasman.


Kampioenschappen

Kampioenschappen voor 1993 in de vereniging zijn als volgt:

Snelheids kampioenschap
Dit bestaat uit het volgende : Vitesse, Midfond,Jonge duiven(uitgezonderd de laatste vlucht)en de natour.
Er zullen hier zeven kampioenen uit voortkomen voor het Onaangewezen en vier voor het Aangewezen Kampioenschap. Verder zullen er twee duifkampioenen zijn.

Fondkampioenschap
Voor dit kampioenschap telt het volgende mee: het fondprogramma van de kring met toevoeging van Dax, St. Vincent, Munchen, Orleans Jonge duiven en de laatste vlucht van de Jonge duiven van het vliegprogramma kring IV.
Uit dit kampioenschap komen vier Kampioenen Onaangewezen en drie Aangewezen. Er is in deze groep een Duifkampioen.

Zoals in de eerste "Postbode" vermeld stond zal er een super snelheidskampioen komen en een superfond kampioen. Dit wordt berekend door de Aangewezen en Onaagewezen punten bij elkaar te tellen.

Zowel bij de Vitesse, Midfond, Jonge duiven en de Fond kan men een vlucht laten vallen. Dit geldt niet voor de Natour.

Het te verdienen prijzengeld hebben jullie kunnen lezen in onze eerste uitgave van dit blad. 

 

naar boven

 

 

INTERVIEW JANNIE BLIKMAN

HOE JANNIE IN DE DUIVENSPORT VERZEILD IS GERAAKT.

Jannie is gewend geraakt met de duiven toen Lammert. Jr. nog in huis was. Jr. ging in het weekend nogal eens naar de disco, waarna hij de ochtend erop nog niet boven water was om de duiven op te wachten, dit deed Jannie dan maar. Toen Lammert Jr. zo'n 6 jaar geleden ging samen wonen en de duiven mee zouden verhuizen naar het nieuwe adres vond Jannie dit jammer.
Er bleek op het nieuwe adres van de zoon niet voldoende ruimte te zijn om duiven te houden en werd besloten om de duiven te laten waar ze waren dus aan de Verlengde Kroezelaan. 

De kennismaking met de duivensport was nu gemaakt. "Ik wist niets van de verzorging maar de heren Sr. en Jr. hebben met raad en daad ter zijde gestaan". Eenmaal lid van de P.V. werd haar op de eerste feestavond als lid een vleesschotel uitgereikt en door de voorzitter nog eens verteld hoe de duiven bij haar bleven.

BELEVING VAN DE DUIVENSPORT.

"Ik leef elke week weer opnieuw naar de vluchten toe. Het inkorven van de duiven, het gereed maken van de klokken en het aanslaan. Al regent het pijpenstelen dan sta ik nog buiten om de vogels weer te zien komen".
Jannie vind het lastig als de duiven dan op het dak blijven zitten en niet naar binnen willen als ze terug komen van de vlucht. De huisgenoten staan haar op dat moment terzijde met raad en??? om de duif binnen te krijgen en te klokken.
Met het afslaan van de klokken is ze trouwens ook van de partij, om te helpen bij het lichten en voor de gezelligheid.

Hoe vind je het om toch bij een grotendeels mannen club te zijn?
Ik vind het erg leuk in een bijna mannen club om de duivensport te beoefenen, jammer dat er niet meer dames de sport beoefenen naast Bea en Brigitta

HOE BELEEFT JE MAN JOUW DUIVENSPORT

Mijn man staat voor 100% achter mij en helpt mij met alles waar het nodig is. Helaas wil hij geen lid worden. Lammert houdt het bij zijn konijnen.

KOPPELEN VAN DE DUIVEN

Jannie koppelt de duiven altijd eind januari begin februari. Ze worden gekoppeld naar prestaties van de afgelopen jaren, op deze wijze wil ze betere jongen te kweken.
De koppels die reeds goede geven blijven het nieuwe seizoen bij elkaar.
Enkele weken voor dat er gekoppeld wordt mogen de doffers een eigen broedhok uitzoeken.
Dit doet ze om de doffers een "eigen plek te geven en niet een verplichte plek".
Er huizen op dit moment 19 koppels aan de Verlengde Kroezelaan. Dit zijn allen vliegduiven. De kwekers zitten bij Lammert (jr.).
Aankopen worden er (nog) niet gedaan, Jannie wil de duiven echt als hobby hebben.

WELKE VLUCHTEN SPEEL JE HET LIEFST

Jannie speelt liefst de langere afstanden met redelijk zwaar weer. Ze mogen best van haar wat kilometers maken. De midfond en vitesse vind ze minder leuk omdat de duiven, zoals ze al eerder vertelde, nogal eens op het dak blijven zitten.
De jonge duiven worden als ze oud genoeg zijn eerst zelf afgericht, voor dat ze met de duivenwagen meegaan. De eerste keer worden ze losgelaten in de buurt van de Veldhoek en zo gaat ze door tot voorbij Doetinchem. Jannie: in de mand belangrijker dan de afstand. De jongen worden afgericht zoals Jannie zelf zegt in een "ouderwetse rieten reismand".
Deze rieten mand is een overblijfsel uit de tijd dat de duiven nog bij de fam. Hofman in de schuur werd ingekorfd. "Ik vind het een stukje nostalgie waar ik nu nog veel plezier van beleef.

HET VOEREN

Er wordt tijden het seizoen gevoerd op vaste tijden, s' morgens voor het ontbijt en s' avonds na het avondeten en voor de afwas. De duiven krijgen 2 keer daags schoon water en ze hebben volop grit, roodsteen, piksteen en mineralen tot hun beschikking. De hokken worden 1 keer daags schoongemaakt.
Het loslaten van de duiven gebeurt ook in volgorde.
De eerste weken gaan de oude duiven gezamenlijk los als ze op nest zitten. Als de duiven op weduwschap gaan dan wordt er losgelaten als volgt:
De doffers gaan als eerste naar buiten, dan volgen de duivinnen en s' middags volgen de jonge duiven. Dit jaar wordt er namelijk ook geprobeerd weduwschap met de duivinnen te spelen.

VERWACHTING KOMEND SEIZOEN/TOEKOMST

Zoveel mogelijk vluchten meedoen en veel prijzen verdienen. Ook komend seizoen zullen jr. en sr. Jannie weer bij staan.

TEN SLOTTE


Wil ik Jannie hartelijk danken voor een gezellige en leerzame avond.

 

naar boven

 

 

INTERVIEW MET HENK DIJKMAN OVER TENTOONSTELLINGEN EN HET KEUREN VAN DUIVEN

Bij het opzetten van een tentoonstelling is het van groot belang je goed te realiseren dat je een erkend iemand hebt die de duiven moet gaan keuren.
Dat wil zeggen het moet een keurmeester zijn die lid is v.d. 1e Nederlandse Groep van Keurmeesters.
Wat echter helaas nog wel eens het geval wil zijn, is dat in drukke weekenden wat betreft de tentoonstellingen het keuren wordt overgelaten aan een niet erkend persoon. Hetgeen niet wil zeggen dat deze niet deskundig zal zijn, maar misschien toch net niet de fijne kneepjes van het keuren kent. 
Daarom is het zo jammer dat er een tekort aan keurmeesters is, de +/- 150 1e Ned. Groep van Keurmeesters kan nog steeds keurmeesters gebruiken.

Tijdens het keuren zijn er een vijftal aspecten waar de keurmeester op let:

1. De kop: Hierbij wordt gelet op het model van de kop, er moet een  mooie ronding zijn, de noppen op de snavel mogen niet te grof zijn en moeten goed aansluiten. De ogen moeten goed in de kas liggen en moeten iets gericht zijn naar de neus, zodat het net lijkt of de duif iets scheel kijkt. (Denk bijv aan een uil)

2. Vleugel, pluim en gewrichten: Allereerst is het van belang dat het vleugel patroon goed gesloten is. Ook moet een vleugel passen bij een duif, m.a.w. een zware duif heeft een lange vleugel nodig. Het beste is dat deze een korte vleugelarm bezit, liefst met een verspringing van de broekpen van 1 á 1,5 cm. Hoe korter de broekpennen zijn des te sneller is de duif. Bij fondduiven zien we vaak lange broekpenen. Het mooiste is dat een duif een fijne, zeer zachte pluim heeft.

3. Rug en lendenen: Niet alleen bij het keuren, maar ook bij het vliegen met duiven is van de belangrijkste dingen dat een duif een goede sterke rug heeft met goede gesloten lendenen. Heeft een duif wat slappere lendenen, dan kost het zeker wat punten bij de beoordeling.

4. Onderbouw: Het goed gesloten borstbeen moet doorlopen tot in het stuitbeen. Bij inteelt zie je vaak dat het borstbeen korter wordt, hetgeen minder punten zal opleveren bij de boordeling. Bij het constateren van geel bij jonge duiven (dan moet het wel flink aanwezig zijn) kan het voorkomen dat een duif een krom borstbeen vertoont'.

5. Conditie en indruk: Als een duif niet in topconditie verkeert, zal een duif beslist geen hoog punten aantal krijgen. Wil een duif goed tonen, dan met de pluim er strak en glad opliggen.

Algemene opmerking: Wanneer een duif bij een onderdeel wat  minder scoort, wil dit nog niets zeggen dat de duif daarom slechter zal vliegen. Ook gaat bij het keuren niet om de kleur van de duif, het keuren is puur op het model en de bouw van de duif gericht.

Als de keurmeester de 5 aspecten nauwkeurig heeft doorlopen, gaat hij per onderdeel punten toekennen aan de duif. Als standaard begint iedere duif met 90 punten (voor ieder onderdeel 18, dus 5 x18).
Het maximale aantal punten dat de duif kan bereiken is afhankelijk van de duif zelf.
Zo kunnen de oude duiven maximaal 93 punten behalen en jonge duiven "maar" 92 1/2pnt. Het maximaal aantal punten dat late jongen kunnen verdienen is 91 1/2 pnt.
Mochten er tijdens een tentoonstelling zulke mooie duiven zitten dat deze  92 1/2 of 93 punten behaald hebben, dan kan er een formulier* worden ingevuld, waardoor de duif naar Apeldoorn mag om zo mee te doen aan de voorselectie van de Olympiade. * Hier komen da tevens de prijs kilometers op te staan.
Gemiddeld genomen zijn er zo, n 60 á 70 duiven die in aanmerking komen voor de Olympiade.
In Apeldoorn start eerst een voorselectie, wat inhoud dat de duiven door 5 verschillende keurmeesters bekeken worden. De keuring met de hoogste en de keuring met het laagste aantal punten valt af, zodat er nog maar 3 keurings punten overblijven. Hier wordt het gemiddelde overgenomen. Hierbij is het de bedoeling dat er zoveel duiven afvallen dat er totaal 6 doffers en 6 duivinnen (incl. 2 reserve) overblijven, welke in het weekend voor de Olympiade in Veenendaal bij elkaar komen. De 12 duiven worden daar gekeurd door 3 keurmeesters (weer volgens bovenstaande methode) en nu moet er slechts 1 duif afvallen. De dan overblijvende duiven gaan door naar de Olympiade.

Hoe bereid je de duiven op zo, n tentoonstelling voor?

De duiven komen voor het weekend van de tentoonstelling op zijn laatst woensdag in bad. Vanaf woensdag wordt er dan harder gevoerd en wordt er snoepzaad en lijnzaad (hier wordt de pluim zachter van) gegeven. Achter in de week moet de duif mooi vol van spieren zijn. De temperatuur hoeft niet opgevoerd te worden, in de tentoonstellingszaal is het zo al erg warm, dus de duiven krijgen van zelf meer conditie.
Doe je 2 á 3 weken achtereen mee met een show dan moet je na de 1e tentoonstelling de temperatuur in het hok net zo hoog opvoeren als in de zaal, anders zou de conditie van een duif terug kunnen lopen.
Als je een duif erg vaak naar tentoonstellingen brengt, is dit vaak niet erg bevorderlijk voor het vliegen, maar 2 á 3 keer meedoen per jaar kan absoluut geen kwaad.

Tot slot

Henk hartelijk bedankt voor deze tekst en uitleg over het keuren van duiven voor en tijdens tentoonstelling.

naar boven

 

 


JONGE DUIVEN EN BONNEN VERKOOP P.V. RODERLO 21 MAART 1993

Zoals een ieder bekend is heeft men besloten om als een activiteit voor ons "nieuw" te bouwen clubgebouw een jonge duiven en bonnenverkoop te organiseren.
Dit werd besloten in de najaars vergadering, achteraf iets te laat, waarom? Het  uitgangspunt lag op "jonge duiven"en eventueel bonnenverkoop.

In deze commissie namen zitting Henk Dijkman, Gerrit Nekkers, Gertie Voskamp en Willy Meulenveld.

Dat feit was eigenlijk nog niet zo'n probleem, maar dan komt het: hoe te beginnen. Je kunt er niet te veel tijd over heen laten gaan om een keer met z'n vieren rond de tafel te gaan zitten. Dan wordt er een plan opgesteld wie wat gaat doen en welke liefhebbers gaan we benaderen.
Voor dit laatste hebben wij deels de einduitslagen van de kampioenschappen 1992 er bijgehaald.
En zoals meestal met dergelijke verkopingen klop je steeds bij dezelfde liefhebbers aan.
Tijdens de avond waarop de klokken worden gecontroleerd is er een verdeling gemaakt  wie waar naar toe zou gaan.
Hiervoor werd vanuit de vereniging ook spontaan de medewerking aan verleend. De streefdatum werd vermeld waarop de bonnen binnen zouden moeten zijn. Dat vele  liefhebbers P.V. Roderlo een warm hart toedragen bleek uit de spontane schenkingen die door deze liefhebbers zijn gedaan. Met name vermelden wij dan ook ons lid J.H. ter Maat die maar liefst 10 jonge duiven schonk uit zijn beste kweek- en vliegduiven.
Han nogmaals bedankt namens de gehele vereniging.

Wanneer je dan de bonnen ziet binnen stromen moet er ook voor elke liefhebber nog een mooi en eerlijk verhaal op papier komen. En dit mag ik jullie wel zeggen het is een  "pokkenwerk" om even in duiven termen te schrijven of niet Gerrit. Je kunt niet iedereen als de beste, de eerste, nog nooit vertoond, betitelen.  Vandaar dat je informatie in wint via andere bladen of dat je de liefhebbers opbelt voor een verhaal. Maar dit terzijde.

De P.R. moest ook duidelijk naar voren komen.
Gertie zijn computer draaide op volle toeren en zien peard wol nier meer vretten. Ini zag Gertie voor weduwnaar an.
Henk zegt tegen Fietje "Jansen is dat noe met 1 of dubbele s? Waorop Fietje zegt: Henk  ie mot toch verkopen en dan proat ie toch dan heurt ze dat alleen moar."
Eef tegen Gerrit: Ger hoe geet dat noe bie Ubbens, krieg ie en Andre noe ontslag want d'r is gin papier meer te verkopen bie Ubbens alles is bie P.V. Roderlo. Woarop Gerrit zegt: "das wel e regelt want de directeur begunt ok met doeven en den krig ze van Andre en mie".
Christa gaf voor de afwisseling Willy alle avonden even een hand en ze zei: "Mag ik mie effen veurstellen ik bunne Christa oe vrouwe(aangenaam). Het is al zowiet dat oe Bram al begunt te koeren".
Kortom een kleine heksenketel bij diverse huishoudens, maar een ding staat voorop "Het is voor een goed doel en als je wat doet moet je het goed aanpakken.
Er werden grote A3 posters voor de kenners gefabriceerd en deze werden door de regio verspreidt, tevens waren er zogenaamde strooi folders. Aan alles werd gedacht.

Toen we eenmaal de bonnen hadden geïnventariseerd bleek dat we in totaal 65 bonnen hadden waarvan ongeveer 30 jonge duiven. We hadden liever iets meer gezien maar dat kwam omdat er toch diverse liefhebbers de jongen niet groot genoeg hadden.

21 maart kwam steeds dichterbij en ook de commissie had de frequentie van  samenkomen opgeschroefd. Zijn wij niets vergeten, moet daar nog aangedacht worden.
De dag voor de verkoop zou iedereen de jonge duiven gaan ophalen, deze locaties varieerden van Hengelo(O) tot Honselersdijk, Almelo en noem maar op.
Die avond van de 20e maart wisten we definitief wat voor vlees we in de kuip hadden, we waren het er overeens dat we een geweldige aanbod voor de "kopers" hadden.

Alles werd definitief op papier gezet en werd een bijsluiter vervaardigd voor de  catalogus.
Het werd laat s'avonds. Henk moest zich ook voorbereiden en werd bijkant gek van alle aantekeningen. Gertie zijn computer sloeg op tilt. Gerrit had zijn eigen "koppakking" lek en Willy had zin in een lekker LPG tje of te wel een lekker potje Grolsch.
Zondag 21 maart om 9.00 uur bij de Keizerskroon zouden we met de voorbereidingen aan de slag. Er moesten kooien worden opgezet, karton moest worden gesneden, de stamkaarten aan de kooien en vervolgens de duiven.
Om 10.00 uur ging de zaal open voor het publiek, aanvankelijk waren dit de leden van onze eigen vereniging. Naarmate de tijd verstreek en de klok op 11.00 aanliep en de zaal nog lang niet vol was werd er nog even gewacht alvorens aan te vangen. Henk Dijkman heet op zijn eigen wijze de aanwezigen welkom en bedankt ook alvast de schenkers.
Het begin van de verkoop liep erg stroef en daaruit blijkt dat de kopers eerst de nodige sapjes op moeten hebben om dan vervolgens de hand op te steken.
Uiteindelijk was de conclusie dat we tevreden waren maar toch meer gehoopt hadden.

Tot slot bedanken wij een ieder die op welke wijze dan ook heeft meegewerkt aan het tot stand komen van deze verkoop.
Ook de fam van Tuil bedanken wij voor de prima samenwerking en het beschikbaar  stellen van de zaal.


AJUUS EN TOT OVER 5 JAAR
DE VERKOOP COMMISSIE

naar boven

naar index historie